Už v sobotu v Basileji začne evropský šampionát, protagonisty zahajovacího zápasu jsou Česko a Švýcarsko, které turnaj společně s Rakouskem pořádá.
Ač se fotbalisté přesouvají až dnes, příprava začala už ve čtvrtek. "Po večeři začneme balit všechny potřebné věci, ale není to velká práce, zabere nám to tak dvě hodinky," líčil kustod Roman Vonášek.
Míče, teplákové soupravy, výbava na trénink a zápas, dresy, kopačky... To vše se zabalí do devíti velkých beden a naloží se do letadla, do něhož posléze usednou i hráči. A z horského zátiší budou přeneseni do epicentra šampionátu.
"Zatím na mě atmosféra Eura ještě pořádně nedýchla, to přijde až v Basileji. Ale mně to nevadí, v Seefeldu máme klid a to mi vyhovuje," říká obrovitý útočník Jan Koller.
"Nervozita? Kdepak, ta přijde až s přesunem k zápasu," povídal Libor Sionko na čtvrtečním tréninku v Seefeldu.
A ten už začal. V půl deváté se ráno Koller, Sionko a dalších dvacet fotbalistů nejdřív sešli na snídani, o půlhodiny později už seděli v autobuse, který nabral směr Innsbruck. Chyběl v něm obránce Zdeněk Pospěch, který prodělal virózu a o první utkání přijde.
Po desáté dopoledne si fotbalisté prohlíželi Tyrolsko z výšky, speciál je nesl do Basileje a po slabé hodince přistál na letišti, které leží už ve francouzské části města.
Ubytování v hotelu Ramada, se 101 metry nejvyšší obytné budově ve Švýcarsku, v poledne oběd a odpočinek. Od 16 hodin si fotbalisté vyzkouší hřiště na stadionu St. Jakob Park. Do zápasu v tu chvíli bude zbývat šestadvacet hodin. V půl osmé budou reprezentanti sedět u večeře a vychutnávat si oblíbeného lososa.
"Před zápasem máme rybu vždycky a losos je nejchutnější," říká reprezentační lékař Petr Krejčí.
Bude fotbalistům chutnat i po zápase?