Například před zahajovacím utkáním to byl mladý David Odonkor, před duelem s Polskem Oliver Kahn, před utkáním s Ekvádorem Jens Nowotny a před Švédy Thomas Hitzlsperger.
Až na Odonkora všichni ostatní zatím sedí na lavičce náhradníků. Ale to nehraje roli. Také oni jsou součástí týmu, což jim Klinsmann dává jasně pocítit a nechá je promluvit k ostatním.
Trenér vůbec hráče dokáže motivovat možná více, než slíbených 300 000 eur na hlavu za postup do semifinále. Dvacet minut před zápasem je tabu hovořit o soupeři.
"Dnes do toho dej všechno," pronese Klinsmann bojovně a každému z týmu se dívá do očí a některými i zatřese. A pak v kabině předá slovo tomu, koho u snídaně vybral pro závěrečnou řeč.
Naposledy v Mnichově to byl Thomas Hitzlsperger. Hráči a trenér jej obklopili, jako při hymně se chytli za ramena a naslouchali kolegovi: "Miliony se na nás budou dívat. Tady na stadionu šedesát tisíc. Celá země nám drží palce," pronesl Hitzlsperger a spolu s ostatními zvolal: "Wir sind ein.Team!" (Jsme jeden tým). Slogan, který si mužstvo domluvilo ještě před turnajem.
Německým fotbalistům stojí v cestě zvěřinecB e r l í n (ČTK) - V brance kachna, v obraně myš, v záloze krtek a v útoku blecha s králíkem. To není žádná fotbalová bajka, ale sestava Argentiny pro páteční čtvrtfinále s Němci. Alespoň podle přezdívek hráčů, jak je v argentinském táboře posbírala agentura DPA. |
Než jsou do kabin vpuštěny televizní kamery, hráči se ještě přátelsky boxují pěstmi. Zatím vždy na letošním mistrovství světa tento rituál Němcům pomohl k vítězství. Jde však jen o jeden ze způsobů, kterými trenér Klinsmann motivuje své hráče.
Všechny mají něco společného - tvrdá práce nejenom na kondici, ale i na týmovém duchu, navzdory veškerým pochybnostem a kritice přece jen fungují. Ačkoli posilování s modrou stuhou či takřka baletními figurami, které hráči na hřišti předvádějí, je nadále vděčným tématem pro satiru. Výkonům to evidentně jen prospělo. Stejně jako nejspíš i jóga, která je běžnou součástí tréninků. Klinsmann, který fotbalisty k údivu všech dokonce dvakrát za odměnu poslal na krátkou dovolenou, se stal miláčkem mužstva i národa.
"My Němci máme národní vlastnost vidět se mnohem hůře, než jací ve skutečnosti jsme. To nás Jürgen odnaučil," popsal výsledek trenérových metod obránce Christoph Metzelder.
Němcům Klinsmannovy svědčí. Proti Kostarice, Ekvádoru či Švédsku se Němci hned na začátku vrhli s vervou do hry a skórovali v prvních pěti minutách, což jim logicky zvedlo sebevědomí. Toho i díky tomu dnes mají víc než dost. Na hráčích to je vidět - ve volných chvílích s rozzářenými obličeji vlídní a relaxovaní podepisují míče, fotografie a památníčky u pětihvězdičkového hotelu v Grunewaldu, u kterého si fanoušci postavili stanové městečko.
Agresivní, ofenzivní, sebevědomý, rychlý, atraktivní a úspěšný - takový chce být německý tým, který si tyto vlastnostmi vypsal a pověsil ve folii na dveře kabiny. Šestero Klinsmanna, které funguje.
Čekáte, že odměnou za úspěch bude pro hráče třeba opulentní večeře? Omyl. "Maximálně talíř polévky nebo menší porce nudlí," říká šéfkuchař reprezentace Saverio Pugliese, padesátiletý bodrý Ital z Kalábrie: "Pozdě večer není zdravé jíst moc. Žádné mlsání. Zato snídaně je bohatá, každé ráno servíruji švédský stůl, každý si může vybrat co má rád. Ale nevařím extra pro nikoho, ani pro Klinsmanna či Ballacka. Žádné manýry hvězd."
Pugliese, který žije již léta v Německu, je šéfkuchařem reprezentace od září 2004, kdy si jej vybral Klinsmann. Náhoda to nebyla. Kulinářské umění Itala v jeho restauraci v Neu-Isenburgu, nedaleko centrály Německého fotbalového svazu, více než dvacet let pravidelně vyhledávají mnozí hráči, funkcionáři. Ani nyní si nikdo nestěžuje. "Hráči dostávají vše čerstvé. Hodně zeleniny, saláty, těstoviny, ryby a polévky. To je základ. K tomu maso, například hovězí steaky. Co nejméně tuku. To je jediné nařízení lékařů," prozrazuje kuchař.
Žádné těžké kalorické omáčky, tučné maso. Naopak hodně čerstvých bylinek a olivový olej. A co dostanou Němci, kdyby se stali mistry? "Přece špagety! Udělám je s koktailovými rajčaty, bazalkou a rukolou," nezapře Pugliese, které kuchyni dává přednost.