Ředkvičky vyčistí tělo, rukola s polníčkem nakopnou imunitu a jste fit

  • 0
Příroda se probudila a slunce láká ven, mnohým z nás se však nikam nechce. Cítíme se unavení, oslabení. Projevuje se nedostatek vitaminů i slunečního svitu, kterým jsme trpěli během zimy. Napravíte to snadno: koukejte vyrazit na sluníčko a sáhněte po jarní zelenině a bylinkách.

Je neuvěřitelné, co všechno v našem těle dokážou obyčejné ředkvičky.

Jaro je dobou, kdy je třeba dodat tělu chybějící vitaminy. Nejlepším zdrojem vitaminu D je sluneční svit. Ostatní chybějící vitaminy, především C, A i některé vitaminy skupiny B, se skrývají v jarní zelenině.

Ředkvičky jsou skvělá zásoba vlákniny

Ředkvičky jsou plné vlákniny, která na sebe váže škodlivé odpadní látky a vylučuje je ven. Čistí také ledviny, játra i žlučník. Ředkvičky se osvědčily také jako posila imunitního systému i jako prostředek proti pálení žáhy. Antibakteriální účinky jim dávají schopnost ničit bakterie i viry.

Ředkvičky jsou zdrojem vitaminu K, C, některých vitaminů skupiny B, síry, vápníku, fosforu, draslíku, hořčíku, manganu, mědi. Hodí se zejména do salátů a pomazánek.

Rukola se dá pěstovat i v truhlíku a vždy si odstřihnete jen tolik lístků, kolik potřebujete.

Pikantní rukola

Na první pohled sice působí jako plevel, dokáže si však získat oblibu svou pikantní, nahořklou chutí. Vedle toho se může pochlubit vysokým obsahem vitaminů C, A, K, betakarotenu i kyseliny listové. Rovněž v ní lze najít antioxidanty, draslík, vápník, mangan a železo.

Díky tomuto koktejlu umí posílit imunitu, zrak, podpořit funkci jater i trávicího traktu. Nachází uplatnění ve studené kuchyni jako ochucení těstovin, vařených brambor, masa i salátů.

Nejenže je polníček bohatým zdrojem vitaminů, doplní i hořčík či železo, a to se počítá.

Polníček plný zdraví

Dokáže zaujmout nejen svou oříškovou chutí, ale je i bohatým zdrojem vitaminů, zejména A, C, B1, B2 a B6, E, kyseliny listové a betakarotenu (provitamin, který se v těle mění na vitamin A). Obsahuje také hořčík, vápník, draslík, fosfor a železo.

Koktejl zdraví prospěšných látek propůjčuje polníčku schopnost podpořit imunitní systém i zrak a zahnat únavu a stres. Používá se ve studené kuchyni, zejména do různých salátových směsí. Jeho jemná ořechová chuť se hodí ke kořeněným sýrům i masu.

Venku nasbíráte polníček, divoký chřest i popenec na antidepresivní kuličky

Salát se nezdá, ale doplní, co vám chybí, a bude po únavě.

Saláty nejen na hubnutí

Hlávkový, římský i ledový salát jsou neodmyslitelnou součástí jídelníčku lidí, kteří se snaží zbavit přebytečných kil. Vysoký obsah vlákniny i vody a současně zanedbatelný obsah kalorií i lahodná chuť z nich dělají skvělé potraviny pro hubnutí. Tyto saláty toho však dokážou nabídnout mnohem více.

V hlávkovém salátu lze najít především vitamin C, kyselinu listovou, vitamin K, některé vitaminy skupiny B, draslík a hořčík. Dokáže odstranit únavu, posílit imunitu, povzbudit trávení, činnost jater i srdce.

Římský salát je bohatým zdrojem zejména vitaminu C, K, B1, B2, kyseliny listové, vápníku, draslíku, železa, mědi i fosforu. Zlepšuje funkci imunitního systému i srdce.

Ledový salát je oblíbený pro svou křupavost i nasládlou chuť. Je zdrojem zejména vitaminu C, E i některých vitaminů skupiny B. Vedle zlepšení funkce imunitního systému umí podpořit trávení i kvalitní spánek.

Hlávkový, římský i ledový salát se uplatní ve studené kuchyni ve formě salátů nebo jako zeleninová obloha například k masu či vejcím.

16. dubna 2015

Divoká příroda nabízí spoustu bylinek, které nahradí kupovanou salátovou zeleninu či petržel. Dokonce o polníček lze nasbírat v divočině.

Jarní bylinky z přírody

Osvědčenými prostředky jarní očisty jsou kromě jarní zeleniny jarní bylinky. Kopřivu zná každý jako obtížný plevel, pyšní se však i mnoha přínosy pro zdraví. Čistí krev, podporuje činnost slinivky břišní, zmírňuje únavu, pomáhá při léčbě zánětů močových cest, nemocí jater i žlučníku.

Podběl lékařský patří mezi první jarní rostlinky. Jeho květy už teď nestihnete, ale i listy jsou osvědčeným prostředkem proti nachlazení, suchému kašli, zánětu průdušek, hrtanu i hrdla.

Pampeliška se netěší oblibě u zahrádkářů, kteří ji považují za obtížný plevel, jedná se však o zdraví prospěšnou bylinku. Podporuje funkci jater i trávicího traktu. Umí zahnat únavu i pročistit organismus.

Recept na osvěžující sorbet z pampelišek i falešné olivy do salátů