Jaro je dobou, kdy je třeba dodat tělu chybějící vitaminy. Nejlepším zdrojem vitaminu D je sluneční svit. Ostatní chybějící vitaminy, především C, A i některé vitaminy skupiny B, se skrývají v jarní zelenině.
Ředkvičky jsou skvělá zásoba vlákniny
Ředkvičky jsou plné vlákniny, která na sebe váže škodlivé odpadní látky a vylučuje je ven. Čistí také ledviny, játra i žlučník. Ředkvičky se osvědčily také jako posila imunitního systému i jako prostředek proti pálení žáhy. Antibakteriální účinky jim dávají schopnost ničit bakterie i viry.
Ředkvičky jsou zdrojem vitaminu K, C, některých vitaminů skupiny B, síry, vápníku, fosforu, draslíku, hořčíku, manganu, mědi. Hodí se zejména do salátů a pomazánek.
Pikantní rukola
Na první pohled sice působí jako plevel, dokáže si však získat oblibu svou pikantní, nahořklou chutí. Vedle toho se může pochlubit vysokým obsahem vitaminů C, A, K, betakarotenu i kyseliny listové. Rovněž v ní lze najít antioxidanty, draslík, vápník, mangan a železo.
Díky tomuto koktejlu umí posílit imunitu, zrak, podpořit funkci jater i trávicího traktu. Nachází uplatnění ve studené kuchyni jako ochucení těstovin, vařených brambor, masa i salátů.
Polníček plný zdraví
Dokáže zaujmout nejen svou oříškovou chutí, ale je i bohatým zdrojem vitaminů, zejména A, C, B1, B2 a B6, E, kyseliny listové a betakarotenu (provitamin, který se v těle mění na vitamin A). Obsahuje také hořčík, vápník, draslík, fosfor a železo.
Koktejl zdraví prospěšných látek propůjčuje polníčku schopnost podpořit imunitní systém i zrak a zahnat únavu a stres. Používá se ve studené kuchyni, zejména do různých salátových směsí. Jeho jemná ořechová chuť se hodí ke kořeněným sýrům i masu.
Venku nasbíráte polníček, divoký chřest i popenec na antidepresivní kuličky |
Saláty nejen na hubnutí
Hlávkový, římský i ledový salát jsou neodmyslitelnou součástí jídelníčku lidí, kteří se snaží zbavit přebytečných kil. Vysoký obsah vlákniny i vody a současně zanedbatelný obsah kalorií i lahodná chuť z nich dělají skvělé potraviny pro hubnutí. Tyto saláty toho však dokážou nabídnout mnohem více.
V hlávkovém salátu lze najít především vitamin C, kyselinu listovou, vitamin K, některé vitaminy skupiny B, draslík a hořčík. Dokáže odstranit únavu, posílit imunitu, povzbudit trávení, činnost jater i srdce.
Římský salát je bohatým zdrojem zejména vitaminu C, K, B1, B2, kyseliny listové, vápníku, draslíku, železa, mědi i fosforu. Zlepšuje funkci imunitního systému i srdce.
Ledový salát je oblíbený pro svou křupavost i nasládlou chuť. Je zdrojem zejména vitaminu C, E i některých vitaminů skupiny B. Vedle zlepšení funkce imunitního systému umí podpořit trávení i kvalitní spánek.
Hlávkový, římský i ledový salát se uplatní ve studené kuchyni ve formě salátů nebo jako zeleninová obloha například k masu či vejcím.
16. dubna 2015 |
Divoká příroda nabízí spoustu bylinek, které nahradí kupovanou salátovou zeleninu či petržel. Dokonce o polníček lze nasbírat v divočině.
Jarní bylinky z přírody
Osvědčenými prostředky jarní očisty jsou kromě jarní zeleniny jarní bylinky. Kopřivu zná každý jako obtížný plevel, pyšní se však i mnoha přínosy pro zdraví. Čistí krev, podporuje činnost slinivky břišní, zmírňuje únavu, pomáhá při léčbě zánětů močových cest, nemocí jater i žlučníku.
Podběl lékařský patří mezi první jarní rostlinky. Jeho květy už teď nestihnete, ale i listy jsou osvědčeným prostředkem proti nachlazení, suchému kašli, zánětu průdušek, hrtanu i hrdla.
Pampeliška se netěší oblibě u zahrádkářů, kteří ji považují za obtížný plevel, jedná se však o zdraví prospěšnou bylinku. Podporuje funkci jater i trávicího traktu. Umí zahnat únavu i pročistit organismus.
Recept na osvěžující sorbet z pampelišek i falešné olivy do salátů |