Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

2000: Sparta přejela Slavii drtivým finišem

  9:58
Praha - Jarní ligový finiš před třemi roky předvedli sparťané vskutku znamenitý. Slavia měla málokdy takovou šanci na mistrovský titul, jako tehdy. Vedla od druhého kola až do pětadvacátého, střídavě se čtyř až pětibodovým náskokem. Ještě pět kol před koncem měla na Spartu bod k dobru.

V seriálu iDNES o deseti ročnících samostatných českých soutěží najdete každé úterý díl k jedné sezoně hokejové extraligy a každý čtvrtek k sezoně v 1.  fotbalové lize.

Jenže zatímco v posledních pěti dějstvích sparťané nastřádali bodů třináct, Slavia pouze čtyři.

Když Sparta ve 4. kole prohrála v Teplicích, zavládlo mezi jejími příznivci zděšení. Nový letenský trenér Ivan Hašek však zůstal v klidu. "Není důležité, kolikátí jsme teď, Sparta musí být první po třicátém kole," poznamenal.

Sparta šla do bojů s novým majitelem, jímž bylo vydavatelství Vltava - Labe - Press, a vedle nového kouče i s posilami Vladimírem Labantem ze Slavie a s ostravskou dvojicí René Bolf - Libor Sionko. Slávisté zase koupili vynikající plzeňská dvojčata Tomáše a Lukáše Doškovy, načež sparťané kontrovali Milanem Fukalem, jehož po druhém ligovém kole koupili z Jablonce.

Titul měla Sparta v kapse po osmadvacátém kole, kdy v derby na Letné slávisty rozstřílela 5:1. Poražený kouč František Cipro označil výkon svého mužstva za ostudný. Sedmibodovou ztrátu už slávisté dohnat nemohli, Haškův tým nakonec zvítězil s osmibodovým náskokem a za druhou Slavií zela dvacetibodová propast. Právě s tak obrovskou ztrátou táhly druhou garnituru třetí Drnovice.

Nováčky soutěže byla mužstva Bohemians a Českých Budějovic. Pražané prošli ligou s trenérem Vlastimilem Petrželou více než zdatně a skončili sedmí, více starostí měli Jihočeši, kteří se s koučem Pavlem Tobiášem zachránili až po devětadvacátém kole.

Rovněž kolo před koncem se naopak naplnil druholigový osud Hradce Králové, o druhém sestupujícím se rozhodlo až v kole třicátém. O prvoligovou existenci si to rozdali domácí Jablonec s Opavou a výsledek 4:0 pro severočeské mužstvo mluvil jasnou řečí. Jablonecký trenér Jindřich Dejmal přebíral tým po devatenáctém kole na posledním místě se šestnácti body, ve zbývajících jedenácti zápasech získal rovněž šestnáct bodů a první ligu zachránil.

Hradec změna trenéra už po šestém kole od sestupu nezachránila, Milan Petřík, který přišel místo Stanislava Kocourka, se snažil marně. Stejně tak trenérská rošáda nepomohla Opavě, kterou od 21. kola vedl místo Jiřího Bartla kouč Petr Uličný, jenž po osmém kole dostal vyhazov na Žižkově.

Ligový ročník poznamenala dvě úmrtí.

Koncem srpna 1999 záhadně zmizel Jan Sanytrník, třiatřicetiletý sekretář Bohemians, bývalý útočník tohoto klubu. V pondělí 30. srpna odjel v půl páté ráno ze svého nuselského bytu s úmyslem, že si jde zaběhat.

Čtyři dny byl Sanytrník nezvěstný, až ve čtvrtek večer našli policisté jeho vůz poblíž Krčského lesa. V pátek dopoledne byl v Michelském lese nalezen mrtvý, s bodným zraněním v hrudníku. Kriminalisté na místě zajistili kuchyňský nůž, který si Sanytrník odnesl z domova. Cizí zavinění policisté nezjistili a případ nebyl nikdy objasněn.

O dva týdny později zasáhla fotbalové příznivce další rána. Ve středu 15. září půl hodiny před půlnocí se v autě zabil dvaatřicetiletý příbramský brankář Zdeněk Jánoš. S Volkswagenem Passat se v pražské Novopetrovické ulici, poblíž svého bydliště, ve vysoké rychlosti čelně srazil s protijedoucím autobusem MHD. Na místě byl mrtvý.

Blízké Jánošovo okolí znalo brankáře jako milovníka rychlé jízdy, který už vyvázl z několika bouraček.

"Každý z nás si občas zkusí sto osmdesátku. Bůh ví, jak to vlastně bylo, ale když byl mrtvý na místě, musela to být strašná rána," glosoval nehodu tehdejší Jánošův příbramský trenér Jiří Kotrba. "My jsme teď ale víc než ztrátou brankáře zdrceni ztrátou člověka, výborného parťáka a táty dvou malých školáků."

Listopadové derby v roce 1999 Slavia - Sparta se hrálo o první místo. Slávisté ligu vedli před Spartou o pouhý bod a po vítězství 2:1 v tomto duelu zvýšili náskok na body čtyři.

Právě toto derby přibrzdilo kariéru tehdy pětadvacetiletého sparťanského obránce Labanta. Ten nešťastnou srážku se spoluhráčem Petrem Gabrielem odnesl dvojnásobnou zlomeninou pravé nohy: na dva kusy byla jak lýtková, tak holenní kost. Na ligové hřiště se vrátil po více než deseti měsících...

V šestnáctém kole, které se hrálo ještě na podzim, se o skandál postaral sudí Josef Krula. V derby Žižkov - Sparta (2:3) zcela bezostyšně připískával hostím. Mimo jiné si proti Žižkovu vymyslel penaltu, z níž Sparta těsně před přestávkou vyrovnala na 1:1, ve druhém poločase pak podivnými výroky pomohl Spartě, která od 51. minuty opět prohrávala, skóre otočit. Povedený rozhodčí trestuhodný výkon odnesl zastavením činnosti na pět zápasů a přeřazením do 2. ligy.

Spartě se v této fázi ligy Krulovo rozhodování náramně hodilo. Při férovém řízení by na Žižkově nejspíš prohrála a na druhém místě by tak na Slavii měla po podzimu ztrátu sedmi bodů. Takhle však ztrácela jen čtyři.

Do jarních bojů se Sparta posílila Pavlem Hapalem ze španělského Tenerife, ale ten nakonec očekávání nesplnil. Prozíravě koupila i brankáře Jaromíra Blažka z Bohemians, který se stal oporou mužstva o několik sezon později.

V únoru 2000 Sparta koupila ostravského Radka Slončíka a vzápětí ho na vlastní náklady poslala na operaci poničeného kolena ke specialistovi do amerického Vailu. Poté následovala více než půlroční Slončíkova rehabilitace.

Začátkem dubna 2000 vedení Slavie oznámilo, že v létě se klub přestěhuje na Strahov. "Do Edenu se vrátíme, až tam bude stát stadion, který bude hodný jména Slavie," řekl slávistický šéf Vladimír Leška. Podle tehdejších optimistických odhadů měla Slavia strávit ve strahovském azylu tři roky.

Tabulka
1. Sparta 30 24 4 2 81:23 76
2. Slavia 30 21 5 4 53:25 68
3. Drnovice 30 14 6 10 36:32 48
4. Brno 30 12 6 12 35:33 42
5. Teplice 30 10 11 9 38:38 41
6. Příbram 30 11 7 12 33:36 40
7. Bohemians 30 10 10 10 24:28 40
8. Liberec 30 9 11 10 21:24 38
9. Žižkov 30 9 10 11 37:41 37
10. Blšany 30 10 7 13 28:45 37
11. Ostrava 30 8 11 11 43:45 35
12. Olomouc 30 7 13 10 31:38 34
13. Jablonec 30 7 11 12 24:36 32
14. Č.Budějovice 30 9 5 16 34:49 32
15. Opava 30 6 10 14 31:39 28
16. Hr. Králové 30 4 11 15 21:38 23

Ve 24. kole Slavia poprvé prohrává, stalo se na Žižkově a její náskok před Spartou je pouze jednobodový.

Po 26, kole jdou sparťané poprvé do čela tabulky. Porážejí doma Liberec, zatímco Slavia jen remizuje v Jablonci. Letenští o bod vedou. "Titul ještě ztracen není, protože vyhrajeme na Spartě," prohlásil tehdy slávistický trenér Cipro.

V dalším kole Sparta vítězí v Blšanech, Slavia doma prohrává s Teplicemi a ztrácí na sparťany čtyři body. Poté přichází už zmíněné derby Sparta - Slavia (5:1) a je rozhodnuto.

Mimochodem, vyplnila se předpověď trenéra Zdeňka Ščasného, který na jaře 1999 ještě coby kouč Sparty přivedl na prvoligový trávník tehdy osmnáctiletého Tomáše Rosického. "Tenhle mladíček má ty nejlepší předpoklady vyrůst ve znamenitého špílmachra," prorokoval tenkrát Ščasný. Na jeho slova došlo nečekaně rychle, Rosický se stal během podzimu 1999 hvězdou domácí ligy a necelých pět měsíců po devatenáctých narozeninách debutoval v národním mužstvu.

Trenérů se v tomto soutěžním ročníku představilo celkem třiadvacet. S jedním vystačili ve Spartě, Slavii, v Drnovicích, Brně, Teplicích, v Přibrami, Bohemians, Liberci, v Blšanech a v Českých Budějovicích. V Hradci Králové, Opavě, v Ostravě a na Žižkově měnili kouče jednou, v Olomouci a v Jablonci dvakrát.

Že se umí ohánět, dokázal trenér Petr Uličný, jemuž se povedl stejný kousek, jako ve dvou předchozích ročnících.

Na podzim 1997 byl po šestém kole odvolán od týmu Ostravy, ale od devátého už vedl Plzeň. Podzim 1998 začal Uličný v Plzni, po sedmnáctém kole předčasně skončil a od dvacátého vedl Žižkov. Se žižkovským mužstvem pobyl osm úvodních kol ročníku 1999/00, poté se musel poroučet, ale v jedenadvacátém kole už seděl na lavičce Opavy.

Nejlepším ligovým kanonýrem se stal s 22 góly sparťan Vratislav Lokvenc, čímž si vystřílel angažmá v německém Kaiserslauternu. Mimochodem - ve 21. kole Sparta v poločase prohrávala v Českých Budějovicích 0:1 a sám Lokvenc se čtyřmi góly po přestávce během osmadvaceti minut postaral o vítězství hostí 4:1.

Druhý byl Marek Kincl, který v úvodních šesti kolech skóroval jednou za Liberec, poté přestoupil na Žižkov a v jeho dresu se trefil patnáctkrát. Třetí příčka patřila se třinácti brankami olomouckému Stanislavu Vlčkovi.

Vratislav Lokvenc, s 22 góly nejlepší střelec ligového ročníku 1999/00, těsně před svou druhou brankou v jarním derby se Slavií; obránce Petr Vlček ho zastavit nedokázal

Sparťanský trenér Ivan Hašek se po vítězném derby se Slavií v květnu 2000 raduje ze zisku mistrovského titulu

Devatenáctiletý Tomáš Rosický (vpravo) se v květnu 2000 po vítězném derby se Slavií společně se spoluhráčem Zdeňkem Svobodou raduje z mistrovského titulu

Nezapomenutelný okamžik v trenérské kariéře Ivana Haška: před chvílí skončilo derby se Slavií, Sparta vyhrála 5:1, obhájila titul, a hráči tradičním způsobem vzdávají svému kouči hold

Na jaře 2000 po operaci kolena v americkém Vailu měl sparťanský záložník Radek Slončík v rehabilitačním programu předepsanou mimo jiné i jízdu na kole

Prezident fotbalové Sparty Vlastimil Košťál.

Sudí Josef Krula opouští Strahov, kde si vyslechl trest od disciplinární komise. Výrazné ovlivnění zápasu Žižkov - Sparta (2:3) ve prospěch hostí odnesl zastavením činnosti na pět zápasů a přeřazením do druhé ligy.

Bývalého ligového fotbalistu Bohemians a později klubového sekretáře Jana Sanytrníka našli mrtvého v Michelském lese s bodnou ranou v hrudníku. Případ nebyl nikdy objasněn.

V lednu 2000 sparťané koupili ze španělského Tenerife bývalého reprezentanta Pavla Hapala, ale ten se v letenském týmu příliš neprosadil

Útočník Marek Kincl si udělal střelecké jméno především v červenobílém žižkovském dresu; v ročníku 1999/00 v něm hrál od 7. do 30. kola a vstřelil patnáct gólů; poté přestoupil do Sparty a jeho kanonýrská éra uvadla

Fotbalový kouč Petr Uličný je v samostatné české první lize žádaným artiklem - dnes už je v osmém klubu, když před současnou Olomoucí vystřídal lavičky ve Zlíně, Brně, Ostravě, Plzni, na Žižkově, v Opavě a v Hradci Králové

EURO 2024: Los skupin, program zápasů, stadiony

Fotbalové EURO 2024 se bude hrát od 14. června do 14. července 2024 v deseti neměckých městech. Čtyřiadvacet účastníků bude rozděleno do šesti čtyřčlenných skupin. Čeští fotbalisté se v základní skupině střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.

Česko - Portugalsko, Česko - Gruzie, Česko - Turecko
Mužstvo Z V R P S B
1. AC Sparta PrahaSparta 29 23 4 2 66:25 73
2. SK Slavia PrahaSlavia 28 21 5 2 58:20 68
3. FC Viktoria PlzeňPlzeň 28 18 4 6 63:32 58
4. FC Baník OstravaOstrava 29 13 5 11 46:37 44
5. FK Mladá BoleslavMl. Boleslav 28 11 7 10 47:44 40
6. 1. FC SlováckoSlovácko 28 11 6 11 36:37 39
7. FC Slovan LiberecLiberec 28 10 8 10 44:44 38
8. SK Sigma OlomoucOlomouc 28 10 6 12 37:39 36
9. FC Hradec KrálovéHradec Kr. 28 9 9 10 31:36 36
10. FK TepliceTeplice 28 9 8 11 29:35 35
11. Bohemians Praha 1905Bohemians 29 7 11 11 27:39 32
12. FK JablonecJablonec 29 6 11 12 34:44 29
13. FK PardubicePardubice 28 7 7 14 27:38 28
14. FC ZlínZlín 29 5 10 14 36:60 25
15. MFK KarvináKarviná 29 5 7 17 29:52 22
16. SK Dynamo České BudějoviceČ. Budějovice 28 6 4 18 30:58 22

1. až 6. tým postupuje do skupiny o titul, 7. až 10. tým bude bojovat v play off o Evropu a 11. až 16. tým se utká ve skupině o záchranu.

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Plzeň - Slavia 1:0, šlágr rozhodl v závěru Šulc, hosté po týdnu spadli z čela

14. dubna 2024  17:09,  aktualizováno  19:59

Zásadní zpráva ze šlágru fotbalové ligy z Plzně, kde se představila první Slavia: největší radost...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Fiorentina - Plzeň 2:0, pohárovou jízdu uťalo prodloužení, hosté hráli v deseti

18. dubna 2024  17:42,  aktualizováno  21:23

Plzeňští fotbalisté se rvali, bojovali do vyčerpání, ale mezi čtyři nejlepší kluby v Konferenční...

Slavia prohrála v Plzni, Sparta se po týdnu vrací do čela. Na dně je Karviná

13. dubna 2024  14:30,  aktualizováno  14.4 20:21

Příliš dlouho v čele Fortuna ligy nevydrželi. Slávističtí fotbalisté nezvládli šlágr 28. kola a v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Už nikdy Neverkusen! Bayer má titul, fanoušci zaplavili hřiště, slaví i tři Češi

14. dubna 2024  16:51,  aktualizováno  20:02

Nerozklepala se jim kolena. Nenechali se rozhodit předčasnou slávou v celém městě. Nezpanikařili....

Jablonec - Zlín 0:0, hosté nevystřelili, přesto v deseti vyválčili bod

20. dubna 2024  16:55,  aktualizováno  18:13

Zlínští fotbalisté odjíždějí z Jablonce s cenným bodem za remízu 0:0, kterou vybojovali i přesto,...

Markovič poprvé v lize za Baník. A hned na Spartě. Bylo to i trochu osobní, řekl

20. dubna 2024  18:10

Poprvé za Baník v lize. A rovnou na Spartě. „Bylo to pro mě i trochu osobní,“ líčil brankář...

Karviná - Bohemians 1:1, domácí v přesile vedli, Prekop srovnal z penalty

20. dubna 2024  17:03,  aktualizováno 

Karvinští fotbalisté nad oslabenými Bohemians, kteří v závěru první půle přišli o vyloučeného...

ONLINE: Teplice - Č. Budějovice 0:0, hosté se touží odlepit z poslední příčky

20. dubna 2024  17:52

Sledujeme online Tepličtí fotbalisté hrají v předposledním kole základní části doma proti Českým Budějovicím. Duel...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...