Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

1998: Chovanec předal vítěznou štafetu Ščasnému

  10:21
Praha - V soutěžním ročníku 1997/98 nic nového pod sluncem. K mistrovskému titulu vcelku pohodlně dokráčela Sparta, když na jaře po Jozefu Chovancovi, který se stal trenérem národního mužstva, pokračoval v úspěšném díle jeho dosavadní asistent Zdeněk Ščasný. Slávisté si Spartu nechali utéct hned v začátku a jejich kouč František Cipro skočil po nabídce z Innsbrusku. Z druhého místa pak slávisty nedostal na vrchol jak Ciprův nástupce Pavel Tobiáš, tak v posledních pěti kolech Petr Rada. Dále čtěte: Jak Tobiáš ve Slavii nepochodil

V seriálu iDNES o deseti ročnících samostatných českých soutěží najdete každé úterý díl k jedné sezoně hokejové extraligy a každý čtvrtek k sezoně v 1.  fotbalové lize.

Sparta vedla od třetího kola až do konce, první bod ztratila až v osmém dějství remízou v Drnovicích a ligu vyhrála před Slavií s dvanáctibodovou převahou.

Nováčky nejvyšší soutěže byli FC Dukla a Lázně Bohdaneč. Dukla postup vybojovala ještě na armádním stadionu na pražské Julisce, ale krátce nato se klub přestěhoval do Příbrami. Zatímco tento nováček se zachránil ve 28. kole, o druholigovém osudu Bohdanče se rozhodlo pět kol před koncem. České Budějovice se pak potopily až v kole posledním.

Sparta se těsně před začátkem ligy blýskla nejdražším českým nákupem. Košičtí majitelé letenského klubu koupili za do té doby nevídaných 35 milionů korun útočníka Szilárda Németha ze Slovanu Bratislava. Do té doby byl nejdražším nákupem jugoslávský útočník Dragiša Binič, za něhož v roce 1991 dal slávistický mecenáš Boris Korbel o pět milionů méně. Némethovu cenu vyrovnal až v březnu 2002 teplický útočník Štěpán Vachoušek, který Slavii přišel rovněž na 35 milionů.

Poklidnou fotbalovou hladinu čeřil celé léto chvástavými prohlášeními sparťanský prezident Alexander Rezeš, který sliboval přivést z Bayernu Mnichov hvězdu Lothara Matthäuse. O jeho avizovaném přestupu nejprve nic nevěděli v Mnichově a když bulvární deník Bild Zeitung uvedl, že Matthäus už se Spartou podepsal smlouvu, která mu na dva roky zaručuje příjem přes 130 milionů korun, popřeli to zase na Letné. Nakonec kauza Matthäus v polovině září vyšuměla do ztracena.

Sparťané vedle Németha získali ještě Miroslava Baranka z Olomouce, Martina Haška z Liberce a po pěti letech v zahraničí se vrátil Václav Němeček. Naopak Martin Frýdek odešel v červenci na angažmá - jak se záhy ukázalo nevydařené - do Leverkusenu.

Do Slavie přišel Vladimír Labant ze Žiliny a Tomáš Kuchař z Bohemians, po zimní přestávce přestoupil do pražského klubu Libor Koller z Českých Budějovic a Adam Petrouš se vrátil z hostování v Bohemians.

Ve srovnání s minulými ročníky nastal až překotný pohyb trenérů. Během ligy 1997/98 se v šestnácti klubech objevilo celkem pětadvacet hlavních koučů. Trenéry neměnili pouze v osmi klubech.

Nejprve zahřmělo v Bohdanči, kde po 5. kole Luďka Zajíce vystřídal Karel Krejčík. Ale už v 11. kole se nováčka ujal Petr Pálka, který s týmem sestoupil.

Z ostravské lavičky se musel po 6. kole poroučet Petr Uličný, kterého nahradil Werner Lička. Odvolání sice bylo zdůvodněno formulací, že "dosavadní remízové výsledky nezaručují konečné umístění na třetí příčce, na níž tým hodlá skončit", ale pravý důvod Uličného vyhazovu byl spíš tragikomický.

"Nechci se k tomu vracet, je to pryč," odmítal nejprve Uličný. Po chvíli dodal: "V rozčilení po jednom zápase jsem udělal nepěkné gesto na slovenského obránce Timka. Ten se docela pochopitelně urazil, nenechal si to pro sebe a já dostal padáka," vzpomíná Uličný. "Já se mu pak asi pětkrát omluvil, ale on mi to nikdy neodpustil. Zavařil jsem si to sám, byla to moje blbost."

A jak ta scénka z ostravské kabiny tenkrát vypadala. Domácí tehdy vedli 2:0, ale Jablonec v závěru vyrovnal na konečných 2:2. Když potom trenér obráncům vyčítal chyby, Timko tyto výhrady odmítal a rozezlený Uličný na něj vystrčil holý zadek...

Od 9. kola přišly další tři trenérské změny. Slávistický kouč František Cipro odešel do Tirolu Innsbruck a místo něj nastoupil dosavadní budějovický trenér Pavel Tobiáš. "Z Budějovic mě do Slavie vykopli docela rádi," vzpomíná dnes Tobiáš na odchod z jihu Čech. Budějovické mužstvo bylo totiž po osmi kolech s pouhými šesti body až patnácté.

Po Tobiášovi nastoupil v Českých Budějovicích jeho asistent Zdeněk Procházka, jenže od 21. kola vedl Jihočechy k sestupu František Cerman. Uličný byl bez práce pouhá dvě kola, od 9. dějství pak na plzeňské lavičce nahradil odvolaného Antonína Dvořáka. Konce ročníku se však v roli trenéra nedožil ani Tobiáš, jehož pět kol před koncem vystřídal Petr Rada.

Podzim nepřežil na lavičce ani liberecký Jiří Štol, který po 9. kole musel post uvolnit Josefu Petříkovi.

V ligovém poločase proběhla jediná, už zmíněná trenérská změna. Sparťanský kouč Chovanec povýšil na trenéra národního mužstva a jeho místo zaujal asistent Ščasný, který tým udržel na prvním místě a dovedl ho k titulu.

Poslední vyhozeným trenérem tohoto ročníku se stal opavský kouč Jiří Nevrlý. Ve 26. kole se Opavští domácí prohrou s Teplicemi dostali mezi sestupem vážně ohrožená mužstva a jejich zachráncem se stal Petr Žemlík.

O čem se ještě mluvilo

S aktivní činností se ve čtyřiatřiceti letech rozloučil sparťanský záložník Ivan Hašek. Chuť do špičkového fotbalu mu vzalo ostudné pohárové vyřazení Sparty tehdy třetiligovou Mladou Boleslaví v říjnu 1997. "Jsem už zkrátka opotřebovaný, těžko bych na na těle hladal místo, které by mě při plném zatížení nebolelo," řekl tehdy mimo jiné Hašek.

Po třech měsících dává Spartě vale "milionový" Németh, aniž mohl potvrdit pověst střelecké hvězdy. Slovenský fotbalista se v konkurenci Siegla a Lokvence neprosadil, většinou jen střídal. A tak ho majitel sparťanského klubu Rezeš přesunul do týmu slovenského mistra FC Košice, který vlastnil také.

Tabulka
1. Sparta 30 22 5 3 53:19 71
2. Slavia 30 17 8 5 42:22 59
3. Olomouc 30 16 7 7 38:21 55
4. Ostrava 30 13 11 6 51:35 50
5. Liberec 30 13 8 9 39:32 47
6. Jablonec 30 12 10 8 47:33 46
7. Teplice 30 10 10 10 36:30 40
8. Žižkov 30 11 6 13 26:34 39
9. Drnovice 30 10 8 12 35:43 38
10. Brno 30 10 7 13 42:42 37
11. Opava 30 8 10 12 33:37 34
12. Hr. Králové 30 8 10 12 25:36 34
13. Plzeň 30 9 6 15 37:47 33
14. Dukla 30 9 6 15 37:50 33
15. Č.Budějovice 30 8 7 15 26:43 31
16. L. Bohdaneč 30 2 5 23 18:61 11

V březnu 1998 podlehl první český fotbalista volání exotické Číny. Přestože měl tříletou smlouvu, nechal se na roční hostování do prvoligového klubu Dalian Wanda zlákat sparťan Václav Němeček. Z finančního hlediska to údajně byla lukrativní záležitost jak pro hráče, tak pro pražský klub.

Derby vzbudilo podezření - hlásal jeden z novinových titulků po březnovém derby Sparta - Slavia 1:1. Hlavní rozhodčí Karel Vidlák totiž v závěru první půle odpískal proti Slavii neoprávněně penaltu za faul Vlčka na Baranka mimo pokutové území (brankář Černý však Lokvencovu střelu zlikvidoval) a domácí vyrovnali na 1:1 pět minut před koncem z ofsajdu.

Vedení Slavie poté žádalo ustavení nezávislé komise fotbalového svazu, která by prošetřila, zda sudí v ligových zápasech nejsou ovlivňováni, aby rozhodovali ve prospěch Sparty. "Stalo se již pravidlem, že k chybám rozhodčích ve prospěch Sparty, a to nejen v derby se Slavií, dochází prakticky nepřetržitě." pravilo se v oficiálním slávistickém prohlášení.

Dlužno dodat, že Vidlákovi tehdy zcela nekolegiálně zavařili jeho asistenti na lajnách Vodička s Petříkem. Prvně jmenovaný mu neoprávněnou penaltu zřetelně signalizoval, druhý zase s bohorovným klidem přešel Lokvencův ofsajd při jeho vyrovnávacím gólu. Všichni tři sudí si potom pár zápasů odseděli, žádná nezávislá komise však ustavena nebyla a během tří týdnů se o tomto derby mluvit přestalo...

Nejlepším střelcem ročníku se stal v samostatné české první lize už potřetí sparťanský útočník Horst Siegl. K prvenství mu tentokrát stačilo pouhých 13 gólů, což pro vítěze znamenalo dosud nejnižší brankový účet (1994 - Siegl 20 gólů, 1995 - Drulák 15, 1996 - Drulák 22, 1997 - Siegl 19).  

Tehdejší předseda fotbalového svazu František Chvalovský oznamuje na tiskové konferenci v lednu 1998, že novým trenérem národního mužstva se stává Jozef Chovanec (vpravo). Ivan Hašek (vlevo) byl jmenován jeho asistentem.

Vladimír Labant oblékal po příchodu ze Žiliny v létě 1997 dres Slavie. V červnu 1999 přestoupil do Sparty, v níž už půl roku hostuje z West Hamu United, kam odešel v lednu 2002.

Tehdejší sparťanský šéf Alexander Rezeš ověnčen mistrovskou medailí slaví v květnu 1998 se svým mužstvem titul

Alexander Rezeš, šéf Sparty, koupil letenský klub v květnu 1996, ale až o rok později vystoupil z pozadí a ukazoval se na veřejnosti. Trpěl vážnou ojedinělou srdeční vadou, které v červnu 2002 ve třiapadesáti letech podlehl po operaci ve vídeňské Všeobecné nemocnici.

Současný asistent sparťanského trenéra Kotrby chytal po návratu z anglického angažmá ve Slavii. Potom tam dělal trenéra brankářů, ale později se vrátil do Sparty, kde si udělal jméno před odchodem do Anglie.

Pavel Tobiáš se stal po osmi kolech trenérem Slavie, když střídal Františka Cipra, odcházejícího od Innsbrucku. Jenže v pražském klubu do konce ročníku nevydržel.

Rozhodčí Karel Vidlák řídil na jaře 1998 derby Sparta - Slavia (1:1), ale nepovedlo se mu. Za velkého přispění asistentů Vodičky a Petříka nařídil proti Slavii neoprávněně penaltu a v závěru zápasu uznal domácímu Lokvencovi vyrovnávací gól, který padl z ofsajdu

Slovenský útočník Szilárd Németh (vlevo) v jednom z mála ligových startů za Spartu. Dnes je hráčem anglického Middlesbrough v Premier League.

EURO 2024: Los skupin, program zápasů, stadiony

Fotbalové EURO 2024 se bude hrát od 14. června do 14. července 2024 v deseti neměckých městech. Čtyřiadvacet účastníků bude rozděleno do šesti čtyřčlenných skupin. Čeští fotbalisté se v základní skupině střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.

Česko - Portugalsko, Česko - Gruzie, Česko - Turecko
Mužstvo Z V R P S B
1. AC Sparta PrahaSparta 28 22 4 2 62:22 70
2. SK Slavia PrahaSlavia 28 21 5 2 58:20 68
3. FC Viktoria PlzeňPlzeň 28 18 4 6 63:32 58
4. FC Baník OstravaOstrava 28 13 5 10 43:33 44
5. FK Mladá BoleslavMl. Boleslav 28 11 7 10 47:44 40
6. 1. FC SlováckoSlovácko 28 11 6 11 36:37 39
7. FC Slovan LiberecLiberec 28 10 8 10 44:44 38
8. SK Sigma OlomoucOlomouc 28 10 6 12 37:39 36
9. FC Hradec KrálovéHradec Kr. 28 9 9 10 31:36 36
10. FK TepliceTeplice 28 9 8 11 29:35 35
11. Bohemians Praha 1905Bohemians 28 7 10 11 26:38 31
12. FK JablonecJablonec 28 6 10 12 34:44 28
13. FK PardubicePardubice 28 7 7 14 27:38 28
14. FC ZlínZlín 28 5 9 14 36:60 24
15. SK Dynamo České BudějoviceČ. Budějovice 28 6 4 18 30:58 22
16. MFK KarvináKarviná 28 5 6 17 28:51 21

1. až 6. tým postupuje do skupiny o titul, 7. až 10. tým bude bojovat v play off o Evropu a 11. až 16. tým se utká ve skupině o záchranu.

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Plzeň - Slavia 1:0, šlágr rozhodl v závěru Šulc, hosté po týdnu spadli z čela

14. dubna 2024  17:09,  aktualizováno  19:59

Zásadní zpráva ze šlágru fotbalové ligy z Plzně, kde se představila první Slavia: největší radost...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia prohrála v Plzni, Sparta se po týdnu vrací do čela. Na dně je Karviná

13. dubna 2024  14:30,  aktualizováno  14.4 20:21

Příliš dlouho v čele Fortuna ligy nevydrželi. Slávističtí fotbalisté nezvládli šlágr 28. kola a v...

Plzeň - Fiorentina 0:0, domácí hlavně bránili, i tak dál drží šanci na semifinále

11. dubna 2024  17:28,  aktualizováno  20:42

Plzeňští fotbalisté uhráli v úvodním čtvrtfinále Konferenční ligy proti italské Fiorentině cennou...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Už nikdy Neverkusen! Bayer má titul, fanoušci zaplavili hřiště, slaví i tři Češi

14. dubna 2024  16:51,  aktualizováno  20:02

Nerozklepala se jim kolena. Nenechali se rozhodit předčasnou slávou v celém městě. Nezpanikařili....

Fiorentina přestala existovat. Proč? A jak se vyškrábala mezi elitu?

18. dubna 2024

Premium Hodinu a půl pročesávali honosné římské sídlo Palazzo Borghese, než našli to, co hledali – a ještě...

Semifinále je blízko. Plzeň znovu zkusí postavit Fiorentině barikádu

18. dubna 2024  8:53

Od začátku roku dostali ve čtrnácti zápasech jen sedm gólů. V posledních čtyřech ani jeden. A v...

Guardiola po vyřazení: V jiném sportu bychom vyhráli. Frustrující, soptil Días

18. dubna 2024  6:59

V utkání měli jasnou převahu, svého soupeře od obdržené branky takřka nepustili za polovinu hřiště,...

Real zvládl penaltové drama se City, postup do semifinále slaví i Bayern

17. dubna 2024  20:29,  aktualizováno  18.4

Byl to dvojzápas se vším všudy a lépe nakonec dopadl pro fotbalisty Real Madrid, kteří až po...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...