Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Červená karta pro Naniho byl správný verdikt, říká expert na pravidla

Všichni tři aktéři rozhodujícího okamžiku. Turecký sudí Cakir s červenou kartou (vlevo), faulovaný Arbeloa a faulující Nani, který se drží za hlavu. | foto: Phil NobleReuters

6 2013
Ten zákrok a následný verdikt sudího fotbalovou veřejnost rozdělil. Bylo správné, že dostal portugalský záložník Nani z Manchesteru United v osmifinálové odvetě Ligy mistrů proti Realu Madrid červenou kartu? "Podle pravidel to rozhodčí udělal správně," říká Jiří Kureš, šéf pravidlové komise české asociace.

Ta situace zastínila všechno, co se v zápase fotbalových obrů v úterý pozdě večer v Manchesteru událo.

Za stavu 1:0 pro domácí se Nani natahoval po míči, měl to na dlouhou nohu a v momentě, kdy si ho chtěl špičkou kopačky stáhnout, trefil přibíhajícího Arbelou. Oba hráči se chvíli svíjeli na trávníku, turecký sudí Cakir povolil ošetřování. A když byli na nohou, ukázal Nanimu červenou kartu.

Byl to šok i pro fanoušky hostujícího Realu. Faul ano. Ale vyloučení?

"V poslední době je trend, aby se chránilo zdraví hráčů. A Nani svým zákrokem zdraví protivníka ohrozil," namítá Kureš.

Trenér Alex Ferguson se proti rozhodnutí bouřil, po zápase ani nepřišel na tiskovou konferenci. Jeho oslabený tým totiž vedení, které by mu zajistilo postup, neudržel a podlehl 1:2. "Sir Alex je tak rozrušený, že by nebyl schopen o verdiktu mluvit," omlouval velkého šéfa asistent Mike Phelan.

Nani faulovat nechtěl, to z vývoje situace je zřejmé. O Arbeloovi zřejmě ani nevěděl. Jenže to ho podle pravidel neomlouvá. Jeho pravá noha byla vysoko, protihráče trefila do boku, byť ne nijak silně.

"Když ve skluzu zvednete nohu a trefíte protivníka, je to surová hra a červená karta," podotýká Kureš. "Kdo jde do skluzu, musí o tomhle riziku vědět. A stejně tak by to měl vědět i Nani při svém zákroku, protože zvedl nohu. A není pro něj polehčující okolností, že soupeře neviděl a faulovat nechtěl."

Pro sudího není rozhodující, jestli poškozený je po zákroku zraněný, nebo vyvázl bez újmy. "Přestupek nelze posuzovat podle toho, jestli se něco stane. Aby bylo rozhodování jednotné, trestá se způsob zákroku," poznamenává Kureš.

Rozhodčí ještě rozlišuje, jestli hráč nejdřív trefil míč a pak mu protivník přes nohu přepadl, či ho nešťastně zasáhl. Nebo zda při zákroku zasáhl míč a zároveň protivníka. Nani se podle záznamu míče nedotkl, těsně před tím se totiž jeho noha střetla s tělem Arbeloy.

Fotogalerie

Šlo o souboj o míč, noha nahoře, podrážka dopředu, kontakt s protihráčem. To všechno splňuje kritéria surové hry, tudíž i červené karty.

Před výkladem pravidel neobstojí Naniho obhajoba: chtěl jsem hrát míč, o soupeři jsem nevěděl, faulovat jsem za žádnou cenu nechtěl a došlo k nešťastnému střetu.

Otázkou je, jestli rozhodčí Cakir v duchu zápasu neměl Naniho jen napomenout, protože červená karta jednoznačně utkání ovlivnila. 

"Nejde se dívat na to, jestli hrál slavný nebo méně slavný klub. Pro každého je zápas důležitý. Nemůžu si dovolit komentovat taktiku řízení, jestli to bylo citlivé rozhodnutí nebo ne. Já jen tlumočím pravidla," dodal Kureš.

Bylo vyloučení Naniho z Manchesteru United v duelu s Realem Madrid správné?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 27. března 2013. Anketa je uzavřena.

ANO 8191
NE 7531
Autor:






Najdete na iDNES.cz



mobilní verze