Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Co chystá fotbalistům kuchař? Krupičku k snídani, svíčkovou za odměnu

9 2016
Tours (Od našeho zpravodaje) - Zatímco hráči teprve v Praze nastupovali do letadla směr Francie, on už byl v hotelové kuchyni v Tours a chystal jim oběd. Rudolf Juriga, kuchař fotbalové reprezentace, bude mít v následujících dnech napilno. S přípravou jídelního menu pro třiadvacet fotbalistů a členy realizačního týmu si vyhraje.

„Ve středu jsem ještě vstával o půl sedmé, ale jak ve čtvrtek začnou snídaně, budu na nohou od šesti,“ přibližuje holohlavý chlapík v bílém rondonu, který se kromě reprezentantů stará i o jídelníček fotbalistů Jablonce. Šichta mu na Euru každý den skončí až po večeři, která je ve středu plánovaná na 20:45. „V posteli budu po půl jedenácté,“ tuší.

Každý den musí vyrobit oběd a večeři o dvou až třech chodech, k tomu snídaně, několik druhů dezertů, saláty... Je toho dost. „Teď zrovna dělám telecí roládu,“ hlásil Juriga, když k němu do kuchyně ve středu po poledni zvědavě nakukovali novináři.

Jaké další dobroty fotbalistům na první den pobytu nachystal? „Kuřecí stehno, kaši, špagety, vývar,“ pustil se do vyjmenovávání. „Pak ještě výběr salátů a ovoce a jako dezerty panna cottu a crème brûlée .“

Aby se v kuchyni francouzského hotelu cítil jako doma, dovezl si z Česka i některé suroviny. Deset kilo hrubé a polohrubé mouky, český ocet, hořčici... Ale třeba i dětskou krupičku. „Tu si kluci rádi dávají k snídani. Stejně jako ovesnou kaši.“

Ať už uvaří cokoli, hráči prý bývají spokojení. „Nejsou vybíraví. Sní všechno,“ přesvědčuje. Jen v případě Vladimíra Daridy musí brát v potaz bezlepkovou dietu, proto si pro něj přibalil speciální těstoviny. „Hlavně ale dělám bílé maso, ryby, občas telecí nebo hovězí steak. To klukům chutná.“

Fotogalerie

Úplně všechno si ale dovolit nemůže. Na jídelníček dohlíží trenéři a lékaři, kteří by těžká jídla jistě nepovolili. „Nejsou na mě moc přísní, ale je fakt, že nastavená pravidla musím respektovat.“

Přesto doufá, že je bude moci porušit. Pokud by se Česku povedlo dvakrát za sebou vyhrát a postup do další fáze turnaje by byl jistý, mohlo by dojít i na jídlo, které je zatím na seznamu těch zakázaných.

„Kdyby se to povedlo, uvařil bych klukům svíčkovou. To by snad v tu chvíli trenéři povolili,“ zasvítí Jurigovi oči. „Na knedlíky jsem si z Česka dokonce přivezl droždí.“

O tom, jestli sáček s kvasnicemi použije, nebo zůstane nevybalený, se bude od pondělka rozhodovat na hřišti.





Bomba slevy
Bomba slevy

Chcete mít přehled o těch nejlepších slevách a nakupovat chytře?

Nejčtenější

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze