Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Poškozené Monako? Ne, Královec podle experta nařídil penaltu správně

KLÍČOVÁ CHVÍLE. Alvaro Morata z Juventusu padá po kontaktu s monackým Ricardem Carvalhem. | foto: AP

16 2015
Chyboval a připravil nás o lepší výsledek, zlobili se hráči i trenér Monaka na sudího Pavla Královce, který proti nim ve čtvrtfinále fotbalové Ligy mistrů na hřišti Juventusu (1:0) nařídil penaltu. Podle Jiřího Kureše, předsedy pravidlové komise Fotbalové asociace ČR, však český rozhodčí posoudil situaci zcela správně.

Moment, který určil konečný výsledek, přišel v 57. minutě. Domácí Morata si naběhl na centr za obranu Monaka, stoper Carvalho jeho pohyb nestačil zachytit. Na hranici pokutového území upadl, v pádu strčil do Moraty a ten šel k zemi s ním.

Co s tím? Královec se rozhodl nařídit penaltu a Carvalhovi udělil žlutou kartu. Vidal následně pokutový kop proměnil a Juventus vyhrál 1:0. 

Podle Kureše český sudí rozhodl správně. 

„Pokud se samotný fyzický kontakt neodehraje v jednom okamžiku nebo v jednom místě, ale je v déle trvajícím čase nebo v dráze pohybu hráčů, nesmí při rozhodování o místu přestupku zvýhodnit družstvo, jehož hráč se přestupku dopustil,“ vysvětlil Kureš. 

Zjednodušeně řečeno: pokud obránce fauluje útočníka před vápnem a nedovolený zákrok „pokračuje“ kvůli držení či zalehnutí až do pokutového území, nařizuje se dle pravidel penalta. 

Tak, jak to učinil Královec v Turíně: Carvalho sice fauloval Moratu zřejmě ještě před pokutovým územím, ale nedovolený zákrok dokončil až v šestnáctce.

„Kdyby útočník byl v pohybu směrem ven z pokutového území a obránce ho chytil ještě uvnitř a držel až za pokutové území, je místo přestupku na začátku držení, čili uvnitř. Opět by se měl pískat pokutový kop, aby nedošlo ke zvýhodnění týmu, který se provinil,“ upřesnil Kureš.

Autor:




Baví vás vaření?
Baví vás vaření?

Inspirujte se recepty na eMimino.cz

Nejčtenější

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze