Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Portugalci odjeli, Baťov jim fandí dál

Branimir Hrgota (vlevo) ze švédského týmu čelí skluzu Portugalce Tobiase Figueireda. | foto: Luděk Ovesný, MAFRA

26 2015
V Česku - natož na východě Moravy - poprvé a zřejmě i naposledy. Výprava portugalských fotbalistů do 21 let si však desetidenní pobyt v Otrokovicích nemohla vynachválit. A nejen proto, že mladí Portugalci vyhráli moravskou skupinu malého Eura, načež se ve čtvrtek přesunuli do Olomouce, kde je v sobotu čeká semifinálový mač s Německem.

„Byli jsme příjemně překvapení lokalitou i tím, jak se o nás všichni starali. Neměli jsme žádné výhrady,“ vzkázal při odjezdu tiskový mluvčí mužstva Bruno Henrique.

„Jsme rádi, že jsme mohli přispět k jejich postupu do semifinále,“ těší Hynka Bršlicu, správce areálu SK Baťov, kde Portugalci cizelovali svoji formu a kde získali spoustu nových fanoušků. „Když vypadli Češi, tak přejeme zlato jim.“ Že po místním pažitu běhali vycházející stars světového fotbalu, byste poznali leda podle jejich umu. Žádné hvězdné manýry. Společný snímek, podpis? Žádný problém.

William Carvalho, který loni válel na mistrovství světa v Brazílii, se ochotně zazubí do fotoaparátu.

„Slušní a vstřícní mladí kluci, kteří vždycky pozdravili,“ říká Bršlica, jemuž Portugalci věnovali při loučení dres s číslem 17 a jeho vyšitým jménem. „Dojalo mě to, ale už při jejich jarní obhlídce areálu jsme si padli vzájemně do oka.“ Trávník na Baťově Portugalcům vyloženě sedl. Místo aby se trmáceli na předzápasový trénink do dějiště skupiny v Uherském Hradišti, raději zůstali v Otrokovicích.

„Jenom jsme jim museli přelajnovat hřiště,“ podotkl Bršlica. Krajané slavného Cristiana Ronalda měli i jiné speciální požadavky - třeba velkokapacitní mrazáky pro uchování ledu na uvolňující kryo lázně nebo menu, na jehož přípravu dohlížel jejich vlastní kuchař.

„Aktivně se zapojoval do vaření,“ prozradil Tomáš Matýsek, ředitel Orea Hotelu Atrium v Otrokovicích, kde Portugalci našli přechodný domov. Servírovaly se ryby, steaky, těstoviny, ovoce, zelenina...

„Svíčkovou a vepřo knedlo zelo na jídelníčku nehledejte,“ usmál se. Stejně jako Bršlica, i Matýsek mluví o hostech z Pyrenejského poloostrova jenom pozitivně. A také z jeho personálu se rekrutovali noví příznivci Portugalců. Teď už jim ale budou fandit“

Autor:






Najdete na iDNES.cz



mobilní verze