Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Plzeňský gól proti Budějovicím byl regulérní, vyplývá z pravidel

KONEC ZÁPASU. Budějovický gólman Zdeněk Křížek si v Plzni zachytal jen deset minut, po střetu s domácím Kovaříkem musel střídat. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

4 2013
Úvodní gól plzeňských fotbalistů v pátečním utkání proti Českým Budějovicím pravidlům neodporoval. Diskuse vyvolalo to, že Vladimír Darida vstřelil branku ve chvíli, kdy na zemi ležel zraněný brankář Zdeněk Křížek.

Měl rozhodčí Karel Hrubeš přerušit hru? A když to neudělal, neměli hráči Plzně zakopnout míč?

Po střetu (ovšem ne po faulu) s plzeňským záložníkem Janem Kovaříkem zůstal na zemi ležet budějovický gólman Zdeněk Křížek. Z hlavy mu tekla krev a nakonec se ukázalo, že má nadvakrát zlomenou čelist.

Akce pokračovala a necelých pět vteřin nato vstřelil Vladimír Darida úvodní gól utkání. Běžela 10. minuta zápasu a Plzeň vedla 1:0. Nakonec vyhrála 3:2 a získala důležité body v boji o titul.

Podívejte se, jak padl první gól zápasu:

"Rozhodčí má přerušit hru, když je hráč vážně zraněný. Ale zároveň nesmí poškodit fotbal. Když to hodně přeženu, tak hráč musí být v ohrožení života," uvedl předseda pravidlové komise fotbalové asociace Jiří Kureš.

Kdyby sudí přerušil hru, připravil by tím Plzeň o vyloženou gólovou šanci. Budějovický gólman navíc nebyl v bezvědomí a pokračující akci sledoval.

Fotogalerie

Plzeň - České Budějovice 3:2

To všechno mohlo rozhodčího Hrubeše přesvědčit o tom, že Křížkovo zranění není vážné. A tak nechal akci doběhnout.

"V první řadě musí být ochrana zdraví hráčů. Ale v tomto případě rozhodčí nebyl přesvědčený, že je zranění vážné. Kdyby se hrálo delší dobu, tak určitě hru přeruší. Takhle šlo jen o pět vteřin," řekl Kureš.

Ve fotbale se často stává, že míč do autu zakopnou hráči, když vidí zraněného protihráče. V současnosti jsou přitom vedeni k opaku.

"Ano, hráči by neměli zakopávat míč, když rozhodčí hru nepřeruší. Výjimkou jsou momenty, kdy si rozhodčí zranění nevšimne, ale to se stává poměrně zřídka," potvrdil Kureš.

Bylo správné, že rozhodčí nepřerušil hru?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 25. května 2013. Anketa je uzavřena.

ANO, akce pokračovala jen krátce 1412
NE, měl akci přerušit (a případně nařídit penaltu) 293

Plzeňský trenér Pavel Vrba po utkání prohlásil: "Rozhodčí klidně mohl písknout penaltu. Je nám líto, že brankář Křížek utrpěl zranění v obličeji, ale ve skutečnosti on přece fauloval rozběhnutého Kovaříka."

Proti gólu na hřišti neprotestovali ani českobudějovičtí fotbalisté.

Podívejte se na sestřih celého utkání:

Autor:


Najdete na iDNES.cz



mobilní verze