Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Řím se zlobí na Královce. Opravdu měl proti Realu pískat penaltu?

FAUL, PÍSKEJ. Alessandro Florenzi z AS Řím sedí na zemi rozhazuje rukama v utkání Ligy mistrů proti Realu Madrid. Vedle stojí Dany Carvajal z Realu, který mu ve vápně k zemi pomohl. | foto: Reuters

18 2016
Ani na chvilku nezaváhal. Když Alessandro Florenzi, záložník AS Řím, ve středečním zápase fotbalové Ligy mistrů proti Realu Madrid ve vápně padl na trávník, český rozhodčí Pavel Královec měl hned jasno: nic se nestalo, pokračujte ve hře. Penalta, ve kterou Římané doufali, se nepískala, domácí prohráli 0:2. A po utkání to od nich Královec schytal.

„Abyste uspěli, potřebujete štěstí a zdravý rozum. Štěstí se od nás odklonilo při tečované Ronaldově střele a zdravý rozum byl nutný při posouzení penaltové situace,“ zlobil se Florenzi, římský kapitán, po zápase. „Jsme opravdu zklamaní, protože jsme si nezasloužili prohrát 0:2.“

Královcův verdikt se nezamlouval ani Jamesi Pallottovi, prezidentovi AS Řím. „Nejsem naštvaný, hráli jsme velmi dobře a na kluky jsem hrdý. Kdyby rozhodčí po faulu na Florenziho udělal správné rozhodnutí, vyrovnali bychom,“ říkal novinářům.

Nepřímo se do českého sudího opřel i záložník Miralem Pjanič: „Je těžké závěrečné skóre přijmout. Zasloužili jsme si dát nejméně jeden gól, tenhle výsledek, to je lež.“

Opravdu tedy Královec chyboval, když penaltu nenařídil?

Na první pohled se zdálo, že penalta je jasná. Florenzimu ve vápně skočil pod nohy obránce Realu Dani Carvajal, římský kapitán spadl a většina lidí na stadionu očekávala, že se bude pískat.

17.února 2016 v 22:51, příspěvek archivován: 18.února 2016 v 13:42

VIDEO: Should ROMA have had a PENALTY tonight? YES or NO?? https://t.co/PSxnhSM9OG

Pro zobrazen? videa mus?te m?t zapnutou podporu JavaScriptu

Should ROMA have had a PENALTY tonight? YES or NO?? pic.twitter.com/PSxnhSM9OG

„Byl to skluz, kterým riskoval: buď zasáhnu míč, nebo nohy. Míč nezasáhl, takže z mého pohledu penalta. Nebylo o čem diskutovat,“ myslí si Robert Henn, bývalý rozhodčí a pravidlový expert stanice O2 Sport, která utkání vysílala.

Jenže i on připouští, že na základě širokého výkladu pravidel si český rozhodčí svůj verdikt obhájí.

„V dnešní době si rozhodčí vlastně obhájí všechno. Pravidla jsou schválně složitá, všichni se brání tomu, aby se zjednodušila,“ tvrdí Henn. „Nemám moc rád, když se řekne, že v té konkrétní situaci záleží na názoru rozhodčího. To si pak v podstatě může na hřišti dělat, co chce.“

Kdo bude chtít Královce obhajovat, může namítnout, že ještě než ke kontaktu došlo, Florenzi stačil vystřelit a dohrát akci. Střet přišel až ve chvíli, kdy záložník AS míč odehrál - těžko tedy mohl ještě nějak ovlivnit hru. Navíc se zdá, že ztrácel stabilitu ještě před kontaktem s Carvajalem.

„Rozhodčí to v tom momentu mohl brát tak, že šel do skluzu, kterým chtěl vypíchnout míč a akce byla už dohraná. Proto neřešil následný kontakt,“ tuší Henn.

„Ale zkuste si představit, že by se takový zákrok odehrál na polovině hřiště. Tam se podobné střety běžně pískají. Když takhle dojedete hráče bez míče, je to jasný faul, možná i na žlutou kartu,“ upozorňuje. „V pokutovém území se ale vždycky víc přemýšlí, je to citlivější místo.“

Byl podle vás zákrok Carvajala na Florenziho penaltový?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 21. února 2016. Anketa je uzavřena.

Ano 1731
Ne 751
Autor:




Nejčtenější

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze