Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Kuchař trpí, když nevyužije fantazii

8 2000
K n o k k e - H e i s t - Miluje kuchařské experimenty, tu přidat koření do omáčky, tady víc opepřit, tady něco neobvyklého vymyslet s knedlíky. Jenže při mistrovství Evropy si to kuchař Josef Golis nemůže dovolit. Fotbalové reprezentanty musí krmit zdravě. Kuře, krůta, ryba, telecí, těstoviny, moře zeleniny, tak to bude pořád dokola. "Všichni si mě dobírají, že nic jiného ukuchtit nedovedu. Vím, že by spíš mlsali svíčkovou s knedlíkem nebo guláš," říká Golis, podsaditý chlapík s kulatým obličejem, prostě kuchař hned na první pohled.

Obyčejně vyváří na ostravském stadionu Bazaly, ale na důležité akce jezdí s reprezentací. Před čtyřmi lety byl už na mistrovství Evropy v Anglii, potom se dostal na Pohár FIFA do Rijádu a teď i do belgického Knokke-Heistu.

V úterý přijel s mužstvem na podvečerní trénink, to ještě nepracoval. Bylo to poprvé a zároveň asi naposledy, kdy měl při šampionátu volný program. Od včerejška má denní náplň přesně nalajnovanou: od sedmi ráno připravuje snídani, pak oběd a večeři. Šichta končí kolem desáté večer.

"A když náhodou nevařím, tak ve volných chvílích peču." Vyhlášený je kuchařův jablečný závin a především bábovka, na niž si přivezl tři speciální formy. "V deseti letech jsem upekl první bábovku. Od té doby ji dělám pořád stejně. Jinak ale pečení můj koníček není.

Nebaví mě, že při tom nesmím ubrat ani gram, nemůžu použít fantazii. Zato když vařím, tak se vyžiju při různých finesách." Kuchař s typickým ostravským přízvukem se včera před světem ukryl do kuchyně hotelu Pavillon du Zoute, kde reprezentace bydlí, a tam všechno dělá sám. Jen čištění zeleniny a mytí nádobí přenechá místním kuchtíkům. Tak zněla dohoda: až přijede reprezentace, Golis bude pánem kuchyně.

Vezl si s sebou čtyři metráky zboží, hlavně mouku a spoustu koření. "Vešel jsem do zdejší kuchyně a bylo mi jasné, že jsem nic nepodcenil." Našel pepř, sůl, bylinky a víc skoro nic. "Když už mají hráči pořád dokola jíst kuře, tak ať jim chutná vždycky jinak. Koření je nutnost." Na koření a deset let starou sadu nožů nedá Golis dopustit. Nože jsou jeho chlouba.

Když nedávno na soustředění v Seefeldu jeden z nožů ztratil, byl z toho dlouho pořádně rozmrzelý. "To byla rána. Stalo se mi to poprvé v životě. Musím si ten nůž co nejdřív dokoupit." Rád by s jídlem experimentoval, ale zatím nemůže. Snad až fotbalisté vyhrají.
"Po dobrém výsledku může přijít jiné jídlo. Ale musí to dovolit trenér Chovanec," pokorně říká kuchař.

Na minulém šampionátu se to splnilo, mužstvo šlo až do finále. "Pamatuju si, jak si kluci po semifinále s Francií poručili bramborové placky. A tak jsem jim je ve tři ráno udělal." Na včerejšek Golis vytvořil klasické menu: k obědu krůtí rolku plněnou sýrem, rýži, hranolky, brambory, k tomu dušenou zeleninu a hory salátu. K večeři se podávala roštěná.

Autor:






Najdete na iDNES.cz



mobilní verze