Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Zmatená sudí na Spartě neměla karty a místo penalty nařídila nepřímý kop

Fotbalový rozhodčí - ilustrační foto | foto: Reuters

16 2014
Výkon jako ve středečním zápase fotbalistek Sparta - Gintra (1:1, na penalty 4:5) není jen tak k vidění. Není však řeč o hráčkách, nýbrž o španělské rozhodčí Elie Martinézové. Ta v odvetě 1. kola Ligy mistryň předvedla několik bizarních přehmatů.

„Výkon rozhodčí ponechám bez komentáře. Od toho jsou jiní, aby ji komentovali. My jsme na hřišti od toho, abychom hráli fotbal,“ uvedl sparťanský trenér Jan Podolák po zápase.

Bizarní situace číslo 1. Skoro půl hodiny se hrálo bez udělení žluté karty. Jak se však ukázalo ve 27. minutě, mohla za to i roztržitost Martinézové. Karty si zapomněla v šatně a neměla je u sebe.

Faul domácí Anety Dědinové už se ovšem bez napomenutí obejít nemohl. Martinézová tak musela za postranní čáru, kde jí karty předala asistentka. Mezitím ovšem sudí jako by zapomněla, komu má kartu udělit. A chybně ji ukázala litevské obránkyni...

Omyl musely znovu napravit asistentka a čtvrtá rozhodčí. Martinézová první žlutou kartu vyrušila a ukázala ji Dědinové.

Bizarní situace číslo 2. Chvíli po předchozím faux pas nastala další zvláštní situace. Sparťanka Iva Mocová šla v pokutovém území do souboje se soupeřkou a upadla. Písk! Penalta?

Ne, Martinézová nařídila jen nepřímý volný kop. To pravidla umožňují, ale pouze v případě, kdy by hráčka soupeřku vysokou nohou nezasáhla a nedošlo by mezi nimi ke kontaktu. V tomto případě se zdálo, že litevská obránkyně sparťanku trefila.

Bizarní situace číslo 3. Zápas skončil remízou 1:1, a tak mělo rozhodnout prodloužení. Kapitánky si šly losovat strany.

Ejhle! Rozhodčí Martinézová nejspíš neměla minci, a tak si obě hráčky musely stříhat kámen-nůžky-papír.

Bizarní situace číslo 4. V tuto chvíli naopak španělská sudí obstála. Probíhal penaltový rozstřel, šestá série. A sparťanka Tereza Krejčiříková minula bránu. Litevky mohly rozhodnout, pokud by svůj další pokus proměnily.

Místo toho se však hostující tým začal radovat. Hráčky naběhly do pokutového území, kde začaly objímat brankářku Inu Budesteanovou. Zkrátka si myslely, že už je hotovo a postoupily.

O své pravdě však zmatenou rozhodčí přesvědčovaly marně. I když následnou penaltu proměnily a beztak postoupily.

„Rozhodčí si to psala, takže jsem se nebála, že by ji soupeřky ukecaly,“ popisovala kapitánka Petra Bertholdová, jejíž tým do osmifinále Ligy mistryň nepostoupil, i když měl velkou převahu a množství šancí.

Čtete rádi iDNES.cz? Podpořte nás svým hlasem v anketě Křišťálová lupa.

Autor:






Nejčtenější

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze