Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Jasná penalta, odmítl brazilský útočník Fred nařčení ze simulování

Japonský sudí Jušči Nišimura právě nařizuje pokutový kop proti Chorvatům za domnělý faul Loverna (č. 6) na Freda. | foto: Frank AugsteinAP

14 2014
Fotbalista Fred, po jehož pádu v pokutovém území a následné penaltě Brazílie zlomila úvodní utkání mistrovství světa proti Chorvatsku (3:1), nařčení ze simulování odmítl. "Byla to jasná penalta," řekl. Mezinárodní fotbalová federace FIFA se mezitím postavila za japonského rozhodčího Juščiho Nišimuru.

Devětadvacetiletý Fred bezprostředně po utkání s novináři nemluvil a vyjádřil se až prostřednictvím videovzkazu na stránkách brazilského svazu: "Neexistují jasnější a méně jasné penalty. Existují jen ´penalty´."

Brazílie se ve čtvrtečním večerním utkání proti Chorvatsku dlouho trápila. Utkání spělo do závěrečné fáze a outsider z Evropy stále držel překvapivou remízu 1:1. Duel zlomil až moment ze 71. minuty. Chorvatský obránce Dejan Lovren se lehce dotkl útočníka Freda, jenž se teatrálně skácel k zemi. Rozhodčí nařídil penaltu, kterou proměnil útočník Neymar.

Fotogalerie

Penalta

"Měl jsem míč a chtěl jsem se otočit, když vtom jsem dostal ránu do ramena. Ztratil jsem kontrolu nad míčem i rovnováhu a prostě jsem upadl. Rozhodně nejsem ten typ hráče, který by filmoval..." popisoval Fred. "Vím, že spousta lidí říká, že to penalta nebyla, ale byl tam dostatečný kontakt, abych upadl. Navíc mi to zabránilo dát gól."

Co na tahle slova asi tak říká chorvatský trenér Kovač, jehož tým kvůli pokutovému kopu přišel o cenný výsledek a hlavně důležitý bod? Vždyť ten zuřil už bezprostředně po utkání...

"Jestli tohle byla penalta, tak potom už nehrajeme fotbal, ale basketbal," prohlásil před novináři. "Byla to směšná penalta."

K momentu se poprvé vyjádřila také FIFA, která se sudího Nišimury zastala. Šéf rozhodčích na mistrovství světa Massimo Busacca uvedl, že japonský arbitr stál na správném místě a situaci mu ztížil Lovren, jenž na Freda sahal oběma rukama.

A takhle Busacca odpověděl novináři, podle jehož názoru Nišimura udělal chybu: "Chybu? To je váš názor a já vám ho vyvracet nebudu."

Autor:




Najdete na iDNES.cz



mobilní verze