Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


FIFA rozhodla: barážový zápas Francie s Irskem se opakovat nebude

20 2009
Výsledek středeční odvety baráže o postup na mistrovství světa mezi fotbalisty Francie a Irska zůstává podle verdiktu FIFA v platnosti. Irové volali po opakování zápasu kvůli tomu, že rozhodující gól Francouzů, který je poslal na šampionát, padl po ruce útočníka Thierryho Henryho.

"Výsledek utkání se nemůže změnit a zápas nemůže být opakován. Podle pravidel jsou verdikty rozhodčího konečné," uvedla dnes FIFA v prohlášení na svém webu.

V prodloužení pařížského zápasu zajistil Francii vyrovnání na konečných 1:1 obránce William Gallas. Švédský rozhodčí Martin Hansson branku uznal, televizní záznam však ukázal, že gól by nepadl, kdyby předtím Henry nezastavil míč rukou.

Sám francouzský útočník po zápase hraní rukou přiznal a na internetu se okamžitě stal terčem nenávistných vzkazů irských fanoušků.

Bývalý hráč londýnského Arsenalu Henry zveřejnil v britských médiích prohlášení, v němž litoval, jakým způsobem se Francie na MS dostala, ale odmítl nálepku podvodníka.

"Říkal jsem to už dříve a řeknu to i teď: Ano, hrál jsem rukou. Ale nejsem podvodník a nikdy jsem nebyl. Byla to instinktivní reakce poté, co míč vlétl mimořádně rychle do přeplněného pokutového území," uvedl Henry.

Sporný okamžik se stal středem pozornosti médií a vyvolal srovnání s pověstnou "boží rukou", jíž Argentinec Diego Maradona na mistrovství světa v roce 1986 v Mexiku vyřadil Angličany.

Irský kapitán Robbie Keane po utkání obvinil prezidenta FIFA Seppa Blattera a francouzského předsedu UEFA Michela Platiniho, že chtějí mít na mistrovství světa raději Francii než Irsko.

S omluvným gestem ve čtvrtek přišel za irským premiérem Brianem Cowenem i francouzský prezident Nikolas Sarkozy - čtěte ZDE

Kouč reprezentace Raymond Domenech nevidí k omluvě důvod. "Byla to chyba rozhodčího, žádný podvod. Proto nevím, proč se po nás žádá omluva. Přece se nezabijeme za to, že rozhodčí udělal chybu. Nám se také nikdo neomlouval, když byl v zápase se Srbskem vyloučen náš brankář (Hugo Lloris), přestože se ničeho nedopustil," připomněl Domenech.

"Nechápu, proč jsme bráni za viníky. Podle mě se baráž rozhodla už v Dublinu, na ten zápas se zapomíná. Teď mám radost z postupu, i když trochu zkalenou naším výkonem, rozhodčím a také reakcemi médií," dodal Domenech s tím, že chápe rozhořčení Irů, v jejichž kůži by se prý choval pravděpodobně stejně.

Kouč Irska Giovanni Trapattoni už předem počítal s tím, že k opakování zápasu nedojde. Kritice ale podrobil FIFA za nasazení zemí při losu baráže. Nelíbí se mu ani forma prodloužení druhého zápasu, které údajně nahrává domácímu celku.

Autoři: ,






Najdete na iDNES.cz



mobilní verze